Instalații de deferizare, demangazinare
 
Filtrele deferizatoare Fe-SYRINX sunt utilizate pentru tratamentul apelor cu utilizare atât civilă (masele filtrante și toate materialele utilizate sunt specifice utilizării în scop alimentar) cât și industrială; sunt aparate cu debite de la 4 la 100 m3/h.
Deferizarea este procesul de filtrare ce permite înlăturarea fierului și a manganului din apă. Aceasta filtrare se realizează cu ajutorul unui filtru din mase catalitice (pirolușită activată (PYROLOX, BIRM, GREEN SAND, GREEN SAND PLUS), indicată în continuare cu PL, amestecată cu cuartit) cu rol de a oxida și apoi de a filtra fierul și manganul dizolvate în apă.
Stratul filtrant este menținut în stare activă datorită prezenței în apă a unui agent oxidant, oxigen sau hipoclorit.
În general se recomandă aditivarea continuă a hipocloritului de sodiu în amonte de filtru, acest sistem fiind mai fiabil și mai eficace față de oxigenarea forțată.
În condiții de filtrare identice, eficacitatea filtrării crește odată cu diminuarea vitezei de traversare a stratului filtrant, respectiv la debite mai mici.
Pe parcursul procesului, pe măsura ce filtrul reține particule, eficacitatea de filtrare crește (particulele filtrate devin chiar ele un material filtrant!), crescând însă și rezistența la trecerea apei, deci pierderea de sarcină între intrare și ieșire.
Pierderea de sarcină maximă admisă este de 1 bar (100 kPa), iar odată ce este atinsă este necesar să se efectueze o spălare inversă a stratului filtrant.
Spălarea inversă semnifică restabilirea eficacității stratului filtrant prin îndepărtarea din acesta a particulelor care au fost reținute în timpul funcționării.
Aparatul permite programarea zilelor sau orelor la care se dorește să se realizeze regenerarea. Pentru a evita să se atingă limitele de colmatare este de preferat să se efectueze spălarea inversă inainte de a se atinge valoarea limită (1 bar -100 kPa). Pentru a face acest lucru este suficient să se seteze un timp limită de funcționare care corespunde atingerii unei pierderi de sarcină de 0.6÷0.7 bar (60÷70 kPa).
 inst deferizare