Vízkezelő berendezések
 
A talajvízből illetve forrásból nyert víz mindenféle feloldott anyagot tartalmaz. Ezek közül, a kálcium- és magnézium-bikarbonátok jelenléte, okozhat komoly kellemetlenségeket, azoknak a koncentrációjától és a víznek a desztinációjától függően.
A vízben a kálcium- és magnézium-bikarbonátok (oldódó anyagok) egyensúlyban vannak a kálcium- és magnézium-karbonátokkal, valamint a szén-dioxiddal. A víz hőmérsékletének az emelkedése okozza a szén-dioxid egyes részeinek a felszabadulását (amely, mivel gáz halmazállapotú, egyre kevésbé oldódó, ahogyan emelkedik a hőmérséklet), ez a folyamat megbillenti az imént leírt egyensúlyt. Az egyensúly visszaállítása során egy kémiai reakció megy végbe, amely szén-dioxidot termel és egyidejüleg átalakítja a kálcium- és magnézium-bikarbonátokat kálcium- és magnézium-karbonátokká, amik kevésbé oldódó anyagok, ennek eredményeképpen megjelenik a "vízkő".
A vízlágyítás az a folyamat, amely során a vízben lévő kálcium és magnézium eltávolításra kerül. Ez a két elem, a bikarbonátok jelenlétével együtt, a fő okozója a háztartási- és hőgépek belsejében fellépő lerakódásnak (fűtési rendszerek, mosógépek, mosogatógépek etc.). Hasonlóképpen óriási károkat okozhatnak ipari folyamatokban is.
A lágyítás folyamata normális esetben, magában foglalja a víz átfolyatását több réteg kationos gyantán. A gyanta kicseréli a kezeletlen vízben található kálcium (Ca++) és magnézium (Mg++) ionokat, a gyantában található nátrium ionokkal (Na+). Amikor a gyanták "kimerültek", akkor tulajdonképpen tele vannak kálcium és magnézium ionokkal (Ca++ és Mg++) miközben a nátrium ion (Na+) szint minimálisra csökken. Ez vezet a gyanta regenerálásának a szükségességéhez.